Strijp-S is hot. Vraag aan iemand uit Eindhoven waar ze graag afspreken met vrienden, waar ze het liefst eten of welke plek in Eindhoven zij zouden introduceren aan iemand die hier niet vandaan komt, en ik weet 100% zeker dat Strijp-S of één van haar topspots in the short list zouden staan.

En dat was zo’n acht jaar geleden wel anders…

Zelf weten we het nog goed. Als één van de eersten ondernemers maakten we de stap om een ruimte op Strijp-S te huren. De eerste weken moeten we dan nog door een hek om “onbevoegden” buiten te houden. Lange tijd stond Strijp-S bekend als de verboden stad. Omringt met hekken en Eindhovense bebouwing, ontoegankelijk voor bezoekers. Totdat de gemeente de eerste keer de hekken opende. De pas gesettelde bedrijven vertelden hun verhaal, over hun start-up bedrijf, over hun ideeën en over de plek waar zij als eerste trotse huurder gevestigd waren in een oud Philips pand. De trots was duidelijk merkbaar. Eindhoven had Strijp-S weer terug! Niet onder leiding van Philips, maar een nieuwe generatie stond te popelen om verder te bouwen aan een nieuw Eindhoven. Een Eindhoven waar techniek en creativiteit samen komt. Een Eindhoven waar studenten vanuit de TU, Sint Lucas, de Fontys en de Design Academie kansen krijgen om aan vette dingen mee te werken. Een Eindhoven waar mensen kunnen blijven omdat hier net zo veel kansen liggen als in de Randstad, de plek waar het toen allemaal leek te gebeuren. Eindhoven zou weer gezien worden! En de eerste stap die de visionairs zetten om al dat te gaan bereiken, was ondernemen vanuit Strijp-S. De belangstelling was dan ook enorm. Lokale en nationale media, creatieven, gemeentes, bedrijven en oud Philips medewerkers. Iedereen was nieuwsgierig naar de mysterie rondom Strijp-S en naar wat de volgende stappen zouden zijn. Niemand wist toen hoe hard dit gebied zich opnieuw zou ontwikkelen tot de creatieve en levendige broedplaats zoals we het nu kennen. Een werkplek voor velen, maar ook een plaats om te wonen en gezellig met anderen samen te komen. Trudo en de gemeente Eindhoven hebben in de afgelopen jaren stappen gemaakt om zowel op werk als op woongebied Strijp-S steeds aantrekkelijker te maken. Gebouw Anton en Gerard bieden op de begane grond ruimte voor horeca en boutique winkeltjes. Vanaf de eerste tot achtste verdieping bestaan beide gebouwen uit urban style lofts met veel licht en grote ramen die je de kans geven om eerste rang de zonsondergang mee te maken. En op het gezamenlijke dakterras leer je de andere buurt bewoners kennen. Of anders doe je dat bij de pizza bus op dinsdag. Of.. of.. Ja, er is genoeg te doen op Strijp-S en wij nodigen je uit om deze plek te bezoeken en je te laten inspireren door wat er hier te zien, te doen, te eten en te beleven valt.

Om het wat makkelijker te maken, hierbij onze favorieten.

Te zien op Strijp-S

Strijp-S. Oke, ik snap dat dit redelijk algemeen klinkt, maar echt. Loop hier gewoon eens rond. Rondom de gebouwen, in de straten, tussen de gangetjes en kijk vooral ook eens omhoog. De buizen, de trappen, de verstopte deurtjes. Er is genoeg te zien voor wie kijkt. Alhoewel we eerlijk moeten toegeven dat het redelijk moeilijk is om niet te snel afgeleid te raken door de vele toffe winkels en knusse restaurantjes.

Area 51. Dit is de skate hal op Strijp-S waar jong en oud de wieltjes van hun skateboard, step of skeelers laten rollen. Een houten speeltuin voor extreme sports. Als bezoeker kun je door de graffiti deuren naar binnen lopen en heb je vanaf de loopbrug een goed uitzicht over de stunts.

Natlab. In het voormalige Philips Natuurkundig Laboratorium vind je nu een café-restaurant wat ingericht is door verschillende Eindhovense ontwerpers. In de andere openbare ruimten zijn er regelmatig kunsttentoonstellingen en wisselende exposities op gebied van fotografie, kunst en design. Daarnaast kun je naar Natlab voor film. Van actuele cinematografie, van arthouse tot youtube, maar ook voor de betere film kun je bij Natlab terecht. Kijk voor een actueel programma op natlab.nl

Te doen op Strijp-S

De Vershal. Op zich zijn boodschappen gewoon net als stofzuigen en de was doen een klusje waar je misschien niet perse zin in hebt. Maar boodschappen doen in de De Vershal, gelegen in het Veemgebouw, is toch echt een waar feestje! In deze hal vind je een verzameling van lokale ondernemers, boeren en food lovers die hier hun top producten aanbieden. Je vind hier verse kazen, speciaal biertjes, een lokale groenteboer, chocolade van De Pastryclub

Chocolade workshop. De chocolade kunstenaar van de Pastyclub maakt onder andere de bonbons bij de koffie van Sergio Hermans. Hier moet je dus wezen als je een echte chocolade fan bent. Een heel arsenaal aan bonbons kun je hier proeven met een goede bak koffie of als je wat meer tijd hebt dan kun je hier zelfs een chocolade workshop doen. Qua architectuur en inrichting ook zeker de moeite om even met de stalen trap naar beneden te gaan en rond te snuffelen in deze chocolade werkplek.

Shoppen. Onderin gebouw Anton vind je de Urban Shopper, zo’n 14 winkels te vinden die allemaal iets unieks te bieden hebben. Bijvoorbeeld Daily Poetry waar Britt en Sander kleine fijne dingen verkopen om je huis een thuis te laten voelen. Hier kom je voor originele cadeautjes. Verder vind je hier een schoenenwinkel waar je gegarandeerd slaagt als je een keer op zoek bent naar iets bijzonders. De conceptstore die draait om kleding heeft daarentegen weer vooral minimalistische items die vooral bijzonder zijn door de kwalitatieve materialen. Je kunt in de Urban Shopper ook terecht voor een knipbeurt, tatoeage, een bloemetje voor de buurman of vintage lampen en radio’s. Kortom, genoeg te zien en mee te nemen vanuit hier!

Eten op Strijp-S

Soul Kitchen. De huiskamer van Strijp-S waar je eet wat de pot schaft. Elke dag staan er 3 gerechten op het menu waar je uit kunt kiezen (vis, vlees en vegetarisch) en als je niet kunt kiezen kun je van alle drie een kleine portie krijgen. Verder hebben ze regelmatig spontane jamsessies, kun je hier fijn wegkruipen met een fijn boek. En als je zelf geen boeken hebt, dan kun je ook die hier vinden. Spelletjes hebben ze trouwens ook. Je hoort het, kneuterige gezelligheid en niet voor niks de huiskamer van Strijp-S.

Da Portare. Elke dinsdag kun je de lekkerste pizza van Eindhoven vinden, gewoon buiten in de straat. In de winter betekend dat snel ff naar buiten rennen om je telefonisch bestelde pizza op te halen bij de Pizza bus, mèt steenoven. In de zomer is dat op de XXL banken onder het genot van een (gratis) glaasje wijn wachten op je pizza met een gezellig groepje anderen die hetzelfde lot ondergaan. Daarna buiten vanuit de doos je pizza eten, omdat het eigenlijk veel te gezellig is om al terug naar huis te gaan. Geloof mij, er kan niet veel op tegen zwoele zomeravonden met verse pizza uit een karntonnen doos, een glaasje wijn en spontane buurt gezelligheid.

Ketelhuis. Inmiddels al een klassieker op Strijp, maar nog steeds favoriet. Voor lunch, een borrel en sneukel plank in het weekend. Een elke keer verrassend menu door de weeks en onaangekondigde BBQ’s op het terras in de zomer. Het ketelhuis is elke keer weer een beetje anders, maar altijd leuk en het perfecte voorbeeld van georganiseerde chaos. Boven is er ook nog een bar waar regelmatig gedanst wordt op verschillende soorten feestjes en heel heel soms is het dakterras open. Dat dakterras is eigenlijk vooral open als het gehuurd is voor een privé feestjes, want bovenste twee verdiepingen zijn ook af te huren.

Radio Royaal. In het voormalige energiehuis van Philips vind je nu restaurant Radio Royaal. Dertienhonderd vierkante meter onopgepoetst industrieel design met een Frans-Duitse keuken en een interessant wisselend menu. Wil je liever zelf aan de slag in deze interessante plek? Je kunt hier ook kookworkshops doen, georganiseerd door de kookfabriek.

Onder de Leidingstraat. Hier doe je kleine dagelijkse bio boodschappen in de mini supermercado. Niet alleen food producten met een goed verhaal, maar ook de tofste kookboeken en mooie kookspullen vind je onder de leidingstraat bij “Onder de .. nee flauw. Als je geen zin hebt om zelf te koken en wel gezond wilt eten kun je aan het einde van de dag één van de vers bereidde maaltijden ophalen. Altijd zonder kunstmatige toevoegingen en zoveel mogelijk biologisch. Tussen de middag hebben ze lekkere dikke boterhammen met fijn beleg en ook de koffie en snackjes zijn de moeite waard. Genoeg reden om Onder de Leidingstraat te ontdekken en elk moment op de dak is daarvoor geschikt. Handig!

Evenementen op Strijp-S

STRP Biënnale. Elk jaar -of inmiddels elke twee jaar- wordt er op Strijp het culturele, kunstzinnige, informatieve en inspirerende STRP Biennale festival gehouden. Een festival wat bestaat uit interactieve installaties, performances, concerten, lezingen en workshops. Techniek staat centraal en het thema van het gehele festival is in de notendop: ervaren hoe ver de invloed onze bestaande en nieuwe technologie reikt in onze visuele cultuur, de popcultuur, de kunst, maar ook onze dagelijkse levens en alles wat daar mee te maken heeft. Dit is duidelijk iets wat niet in woorden te vatten is, omdat er simpelweg te veel te doen, ontdekken en te zien valt. Eind maart (over een aantal dagen dus) is er weer een nieuwe editie van dit festival. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen.

Dutch Design Week. 9 dagen lang presenteert Eindhoven op 100 locaties processen, experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2500 designers. Een groot evenement vol inspiratie en een perfecte mogelijkheid om op de plekken te komen die niet altijd open zijn voor publiek. Niet alleen Strijp-S heeft verschillende buiten en binnen instalaties, maar ook op het naastgelegen Strijp-T en Strijp-R is vaak genoeg te zien.

“Fun fact: Strijp-S heeft zijn naam te danken aan het feit dat dit gebied als eerste bedrijven terrein geopend werd in de wijk Strijp. Het volgende gebied werd in de volgorde van de wijk STRIJP logisch bewijs Strijp-T en daaropvolgend kwam Strijp-R. Strijp-I zat al in de planning, maar dit terrein is er uiteindelijk nooit gekomen.”

Business op Strijp-S

Netwerkborrels. Er zijn verschillende initiatieven waarbij je andere ondernemers kunt ontmoeten en kunt netwerken. Zo heeft Seats2meet bijvoorbeeld elke laatste vrijdag van de maand Social Friday. Elke keer worden er rondom een ander thema workshops, presentaties en creatieve sessies gehouden. Je kunt hier kosteloos aan deelnemen. 24 uur in Bedrijf is een nieuw netwerk platform wat zijn eerste bijeenkomst in het Ketelhuis heeft gehost. We zijn niet op de hoogte van een volgend event, maar houdt dit vooral even in de gaten via hun website en social media.

Co-working spaces. Op Strijp zijn er vele plekken waar je als zelfstandig ondernemer, MKB, ZZP’er, Freelancer of digital nomad wat werk kunt weg knallen. En zelfs als je gewoon een keer vanuit huis moet werken voor je baas is het wellicht een interessante optie om eens een keer niet letterlijk vanuit huis te werken, maar je te mengen met wat er speelt op de werkvloer in een gezamenlijke werkplek. Voor gratis werkplekken kun je eens een kijkje nemen bij Seats2meet of het Broeinest in het glasgebouw. Founded by all is één van de spelers die interessant zijn als je op zoek bent naar een vastere plek met een daarbij horende community. Natuurlijk ben je ook bij ons van harte welkom om eens binnen te lopen, een dag gratis te komen werken of gewoon een kijkje te nemen en een praatje te maken. Vraag even naar Ben, Suzanne, Thijs of Bianca. Zijn zij er niet kun je ook terecht bij Sjoerd, Joyce, Maurice, Paul of Ties. Er is in iedere geval altijd wel iemand die even tijd wil maken voor een korte rondleiding!

Strijp-S. Ja, wat een plek. Uit de assen gerezen en weer een levendig centrum. Net een fenix. Deze keer ziet hij er iets anders uit dan hiervoor, dat wel. En nu de populariteit toe neemt, zie je ook weer interessante verschuivingen van de creatieven die weer een nieuwe speelplek nodig hebben om te creëren zonder de restricties die succes met zich meebrengen. We zullen zien waar het heen gaat, maar Strijp-S heeft in iedere geval een prachtig verhaal en de hoofdpersonen vertellen het graag. Iedereen draagt hier zijn steentje bij om het verhaal interessant te houden en dat maakt Strijp-S misschien wel zo bijzonder. Het is een plaats van iedereen en dat voel je. Vooralsnog is de Fenix die Strijp-S heet in iedere geval alive and kicking!